Wat voor soort koolhydraten zijn er?

Koolhydraten doen meer dan energie geven. Zo geven koolhydraten sacharose (tafel)suiker en fructose (vruchtensuiker) een zoete smaak aan de voeding. Sommige koolhydraatrijke producten bevatten voedingsvezels. Deze zijn nodig voor een goede darmwerking. Koolhydraten zijn in te delen op 2 manieren: 

  • Enkelvoudig of meervoudig 
  • Verteerbaar of onverteerbaar 

Een koolhydraat bestaat uit een of meer suikermoleculen, de sachariden. Je kunt koolhydraten indelen naar het aantal suikermoleculen waaruit ze bestaan. 
Zo onderscheiden we de volgende soorten (oplopend, van weinig naar veel sachariden): 

  • Monosachariden
  • Disachariden
  • Oligosachariden
  • Polysachariden 

Monosachariden zijn enkelvoudige koolhydraten, koolhydraten die bestaan uit 1 sacharide. Disachariden, oligosachariden en polysachariden zijn meervoudige koolhydraten. Deze bestaan uit meer dan 1 sacharide. De disachariden bestaan uit 2 aan elkaar verbonden sachariden. 

Voorbeelden van monosachariden zijn:

  • Glucose, oftewel druivensuiker of dextrose
  • Fructose oftewel vruchtensuiker 
  • Galactose 

Glucose en fructose komen vooral voor in fruit, maar ook in honing, galactose in melkproducten. Voorbeelden van disachariden zijn: 

  • Sacharose: glucose+fructose. Bekend als biet- of rietsuiker (de suiker die je in de winkel koopt).
  • Lactose: glucose+galactose. Bekend als melksuiker. 
  • Maltose: glucose+glucose. Bekend als moutsuiker.

Oligosachariden bestaan uit 3 tot 9 verbonden suikermoleculen. Voorbeelden van oligosachariden zijn: 

  • Fructo-oligosacharide (FOS) 
  • Raffinose
  • Maltodextrines

Polysachariden bestaan uit lange ketens met glucosemoleculen. Voorbeelden van polysachariden zijn: 

  • Zetmeel: dit zit in plantaardige materialen, bijvoorbeeld tarwe  
  • Glycogeen: dit zit in dierlijke producten 

Maak jouw eigen website met JouwWeb